Football is for you & me, not for fucking industry

21 Ekim 2009 Çarşamba

Hatadan Dönmek, Dönebilmek !

Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi hiç şüphe yok ülkemizdeki en iyi spor kulübü müzesidir. Çok ciddi harcamalar yapılarak çok kısa denilebilecek sürede inşaatı bitirilip içi dolmuş, hatta son dönemde yetersiz kalmıştır. Çok daha büyük bir alana taşınacağına dair fısıltılar kulağımıza geliyor. Ancak konumuz müzenin geleceği değil, müzedeki bir hatadan dönülmesi. NTV Tarih dergisinde çıkan yazıya tepkimiz dolayısıyla Müze Kurulu Başkanı Dr. Sertaç Kayserilioğlu'nu fazlasıyla eleştirmiştik. Hatta konu bizi çok üzdüğü için eleştiri dozumuzu kantarın ayarını fazlaca kaçırarak yükseltmiştik. Bu iki aya yakın süreç, nihayet müzede yapılan bir toplantıya davet edilmem ile şimdilik son buldu. NTV Tarih dergisinde yazılan yazının hatalar, yanlışlar dolu içeriği konusunda iki saati aşan bir toplantı neticesinde sayın Sertaç Kayserilioğlu'nun gerekli düzeltmeyi yapacağına inanıyoruz. O düzeltme gelene kadar geçmiş konuyu rafa kaldırıyoruz.
Bu kadar eleştirdiğimiz kişiyi şimdi bir başka konudaki uyarımızı anında değerlendirdiği ve gereğini yaptığı için alkışlıyoruz. Neden mi?



Müzemizde forma giydirilmiş cansız mankenlerden birisinin üstünde çubuklu ve Fenerbahçe logolu bir forma dikkatimizi çekmişti. İlk bakışta "bu Fenerbahçe forması değil" kanısına varsak bile altında yazan yazı bizi çok şaşırtmıştı ! Fenerbahçe ve Milli Takımın efsane oyuncusu Lefter Küçükandonyadis'in forması yazıyordu. Formada Lefter'in imzası vardı. İmza dışında Fenerbahçe ile ilgili diğer obje baskı logo idi. Ancak forma Lefter'in forması olmadığı gibi Fenerbahçe formasıda değildi. Sadece üstüne logo basılmış, sarı lacivert çubuklu ve Lefter'e imzalattırılmış bir t-shirt karşımızda duran. Bu konuda sayın Müze Müdürü ve Müze Kurulu Başkanı ile o anda yüz yüze konuştuk. Formayı anlattık "ya alttaki yazı yanlış yazıldı, ya da daha büyük bir hata söz konusu" dedik. Müze Müdürümüz konuyu kendisininde bildiğini , aynı tespitleri yaptığını ve kulübe bildirdiğini söyledi. Sertaç Bey bunun üzerine gereğini yapıp vitrinden o t-shirt ü çıkarttırdı.


Hem müze kurulu başkanına hem de müze müdürüne bir hatadan ivedilikle dönülmesini sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz.
En kısa zamanda resmi sitede bulunan tarihimize ait hataların düzeltilmesini ve eksikliklerin giderilmesini diliyoruz. Ve NTV Tarih dergisinde bir düzeltme metnini beklediğimizi ekliyoruz.

Not: Yanlış olan forma ve manken üzerindeki resmi tarafımızda mevcuttur, ancak yayınlamak gereği duymadık. Yukarıda bulunan iki resim tamamen doğru formaların temsil edildiği müze bölümlerinden alınmıştır.

10 yorum:

oBüS dedi ki...

helal abi. bu kadar üstüne düşüyorsunuz bu işlerin. sayenizde biz de öğreniyoruz. ama Sertaç Kayserilioğlu için eleştiriden öte şeyler duydum ben, bırakın araştırma yapmayı, onun bunun yazdıklarından araklayıp kendi yazmış gibi yayınlarmış. bence kulüpte görev alacak biri değil.

oBüS

@ttention dedi ki...

nasıl ya sahte hatta forma değil t-shirt mü konulmuş vitrine... yuhh. bu Sertac bey sadece yazılarıyla değil müze icraatlarıyla da felaketmiş. Galatasaraylı mı acaba? başkan sever o camiadan adam çalıştırmayı.

bAQi dedi ki...

hatalarını kabul etmişler bu güzel ama verdikleri zararı nasıl telafi edecekler? igeselilerin agzına sakız yaptılar bizi. tarih bilmeyen araştırmayan yazmasın kardeşim tarihi, hele Fenerbahçe tarihini. Ben hala sertac kayserilioğlu'nun istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum.

bAQi

huek1907 dedi ki...

NTV Tarihte çıkan uyduruk yazının özürü yayınlanıp, doğru olan bilgiler NTV Tarih dergisine çıkmadıkça benim gözümde Dr.Kayserilioğlu affolmaz. Müzede yapılan hata ise onun bigisi dışında olamaz bence. Burada da kıvırımış siz baskın yapınca.
Emeğinize sağlık.

The Last dedi ki...

tebrikler arkadaşlar. iyi iş çıkarmışsınız. ortalığı boş bulanlar sadece Fenerbahçe üstünden masallarla prim yapmıyor anladığım kadarıyla primi nakit olarak kulüpten alıyorlar. dünyaya bak. Hay Aziz Yıldırım ne işler açıyorsun başımıza ...

oBüS dedi ki...

Akıllanmamış bu Sertac bey yine zırvalamış, uydurmuş bir yazıda. Derbi maçta elime geçti, sinir oldum.

solo dedi ki...

şimdi yukardaki fotoğraflardaki formalar tarihi formalar mı? müzeyi görmedim daha ama formaların
önlerinde bazı siyah-beyaz fotoğralar galiba, o fotoğraflar önlerinde durdukları formanın giyildiği maçlara mı ait, kusura bakmayın ama merak ettim şimdi yanıtlarsanız çok sevinirim, ben eski fotoğraflarda çubukludan ziyade formalara hemen hemen hiç rastlamadım, önü "v" şeritli manu formasına benzeyen güzelmiş mesela, keşke kullanılsa...

Gürkut Gürsoy dedi ki...

@solo dedi ki...

evet bu iki resimde görülen formalar Fenerbahçe'nin kullandığı formalardır. Alt resimde şapka takmış manken efsane kaleci Cihat Arman'ın üstünde CA harfleri işlenmiş kaleci kazağını giymektedir. Diğer formalar ise çeşitli dönemlerde giyilmiştir. Ancak tamamına yakını yakın dönemde yaptırılmıştır. O dönemde takımların 16 forması bile yoktur. 1 kaleci kazagı 10 forma. Genç takımda aynı formaları giyer.

solo dedi ki...

teşşekkürler sorumu cevapladığınız için, ben de cihat arman'ın hep sarı forma giydiğini duymuştum ama en çok rastladığım cihat arman fotoğraflarında siyah kazaklı.

Yıldırım dedi ki...

Fenerbahçe müzesindeki formaların özellikle 1990 öncesi olanların hemen hemen tamamı orjinaline sadık olarak fotoğraflara bakılarak günümüzde yeniden diktirilmiş orjinal olmayan formalardır. Aksini iddia edenle her türlü kanıtlamaya hazırım.. kimse kimseyi kandırmasın. Alex'in 2.yarıda giydim dediği forma bile maçta giyilmeyen başka bir formadır.. Dünyanın hiçbir müzesinde gerçek olmayan formalar sergilenmez, Fenerbahçe müzesi hariç.